فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال شانزدهم شماره 57 (بهار 1402)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال شانزدهم شماره 57 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الناز راشدی، فاطمه صمدی* صفحات 1-21

    پژوهش حاضر تاثیر چرخه های تجاری و استراتژی های سرمایه گذاری بر عدم تقارن بازده را به صورت تجربی مورد تحلیل قرار داده است.جامعه آماری پژوهش شامل شرکت‎های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1398 است که تعداد 118 شرکت به عنوان نمونه آماری پژوهش در نظر گرفته شدند. روش پژوهش از نوع علی-معلولی بوده و روش گردآوری اطلاعات در بخش ادبیات نظری مبتنی بر مطالعات کتابخانه‎ای و در بخش آزمون فرضیه‎ های پژوهش مبتنی بر اسنادکاوی است.به طور کلی روش آماری مورد استفاده در این پژوهش روش رگرسیون داده های ترکیبی و آزمون های تحلیل واریانس است.نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که دوره های رونق تجاری موجب چولگی مثبت در بازده سهام و دوره های رکود تجاری موجب چولگی منفی در بازده سهام می شوند.همچنین نتایج نشان داد که استراتژی های سرمایه گذاری مبتنی بر چولگی بازده تاثیر معناداری بر چولگی بازده پرتفوی نداشته است،اما عملکرد پرتفوی از نظر بازده و نسبت شارپ برای استراتژی های مبتنی بر چولگی بازده به طور معناداری بهتر از سایر استراتژی ها بدست آمد.

    کلیدواژگان: چرخه تجاری، استراتژی سرمایه گذاری، چولگی بازده
  • یزدان گودرزی فراهانی*، لیلا براتی صفحات 22-39

    ارزشیابی نادرست به شرایطی اطلاق می‏شود که در آن قیمت سهام شرکتها در بازار سرمایه، با ارزش ذاتی آن متفاوت می‏گردد. ارزشیابی نادرست شرکت‏ها ‏در بازار سرمایه به عنوان پدیده ای تلقی می‏گردد که ازنقصان های بازار سرمایه نشات می‏گیرد. هدف این تحقیق بررسی نقش انتشار سهام؛ رشد شرکت و گردش سهام بر روابط بین ارزش گذاری اشتباه قیمت سهام و نوآوری شرکت بوده است. قلمرو مکانی این تحقیق شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی سالهای بین 1393 تا 1399 بوده است. در این تحقیق، ارزش گذاری اشتباه قیمت سهام متغیرمستقل و نوآوری شرکت متغیر وابسته در نظر گرفته شد. در بخش داده های پژوهش از طریق جمع آوری داده های شرکت های نمونه با مراجعه به صورت های مالی، یادداشت های توضیحی و ماهنامه بورس اوراق بهادار انجام پذیرفت. بر اساس روش حذف سیستماتیک تعداد 147 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور تحلیل داده ها از روش داده های پنلی غیرخطی استفاده گردیده است. نتایج نشان داد ارزش گذاری اشتباه قیمت سهام بر نوآوری شرکت تاثیر گذار است،به علاوه انتشار سهام؛ رشد شرکت و گردش سهام بر روابط بین ارزشگذاری اشتباه قیمت سهام و نوآوری شرکت، نقش تعدیل گری دارند.

    کلیدواژگان: انتشار سهام، رشد شرکت، گردش سهام، ارزش گذاری اشتباه قیمت سهام، مدل رگرسیون غیرخطی
  • مهشید اصفهانیان، حمیدرضا وکیلی فرد*، شادی شاهوردیانی، محمدحسن جنانی صفحات 40-53

    هدف این تحقیق بررسی رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی برای تشکیل سبد بهینه سرمایه گذاری در بازار سهام ایران است. تحقیق حاضر از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی- اکتشافی و در بعد جمع آوری از نوع مقطعی است. این تحقیق، در طی سه فاز شامل مطالعه مبانی نظری و پیشینه تحقیق، پژوهش اکتشافی، روش دلفی و استفاده از پرسشنامه در یک فرایند 20 مرحله ای به انجام رسیده است. در بخش کیفی و در ارتباط با دلفی در مرحله اول 15 خبره و در مرحله دوم با 25  نفر از خبرگان به عمل آمد. در رویکرد کمی با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری در دسترس 384 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شده است. نتایج نشان داد که با فرض ثابت بودن سایر شرایط، سرمایه گذاران متاثر از اخبار سیاسی در شبکه های اجتماعی نبوده ولی از اخبار اقتصادی و شرکتی تاثیر می پذیرند.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، سبد سهام، بهینه، سرمایه گذاری
  • محسن میرزاصفی، مرجان دامن کشیده*، منیژه هادی نژاد دارسرا، علیرضا دقیقی اصلی، محمدرضا میرزائی نژاد صفحات 54-72
    توسعه و ثبات مالی و ارتباط آنها با رشد اقتصادی، از موضوعات مهم و تاثیرگذار بر رشد اقتصادی است. بنابراین، کارشناسان اقتصاد در تحقیقات بسیاری با اعمال شرایط گوناگون، به بررسی این موضوع پرداخته اند. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات توسعه مالی، ثبات اقتصادی و بازدهی عقود مشارکتی دولت در دوران رکود و رونق می باشد که با بکارگیری  رویکرد تغییر رژیم مارکوف سوییچینگ بر اساس داده های سالانه اقتصاد ایران طی دوره 1399-1366 انجام شده است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که متغیرهای بحران های مالی و نفتی، ریسک اقتصادی و مالی، تورم در هر دو دوران رونق و رکود اثر منفی بر بازدهی عقود مشارکتی دارند. نتایج احتمالات انتقال از یک رژیم به رژیم دیگر و دوره دوام رژیم نشان می دهد، اگر اقتصاد ایران در زمان t در دوران رکود قرار گیرد، با وجود ریسک های اقتصادی و مالی و بحران های مالی و نفتی به احتمال 20/0 در همان وضعیت باقی خواهد ماند. همچنین 80/0 نیز احتمال دارد که اقتصاد ایران تحت سایر عوامل به وضعیت دوران رکود چرخش کند. میزان مواجهه اقتصاد با دوران رکود ایران در تحقیق حاضر 21 دوره در مقابل 9 دوره رونق می باشد.
    کلیدواژگان: عقود مشارکتی بانک ها، توسعه مالی، ثبات اقتصادی، مدل تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ
  • پژمان حاجت پور، صابر ملاعلیزاده زواردهی*، الله کرم صالحی صفحات 73-91

    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل توسعه استارت آپ های فناورانه جهت پویایی سازوکارهای راهبری برون سازمانی است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش ترکیبی (کیفی -کمی) بود جامعه آماری در پژوهش کیفی شامل خبرگان  و مدیران شرکت های صنعتی بورس بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند که شامل 20 نفر از خبرگان و مدیران عالی شرکت های صنعتی بورس اوراق بهادار تهران بود و نمونه گیری تا دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل 100 نفر از مدیران عالی، میانی و سرپرستان شرکت های صنعتی بورس اوراق بهادار تهران بود و حجم نمونه گیری با استفاده از فرمول کوکران 80 نفر به دست آمد. ابزار گردآوری در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. تحلیل داده های پژوهش در فاز کیفی با نرم افزار مکس کیودا و در فاز کمی با نرم افزار لیزرل انجام شد. نتایج در بخش کیفی شامل تفکر راهبردی، آمیخته بازاریابی، شناسایی فرصت بازار و  کارکردهای رقابتی به عنوان عوامل علی آورده شده است. عوامل زمینه ای شامل ارزش ها، عوامل کلان محیطی، ظهور فناوری های جدید، رویکردهای جهانی، زیرساخت تکنولوژیک است. پیامدهای این پدیده نیز در قالب توسعه استارتاپ های فناورانه، ارزش آفرینی برای کسب و کارها، پیشرفت تکنولوژی، ارزش آفرینی برای جامعه و احیای کسب و کارهای کوچک بیان می باشد. در بخش کمی، مدل مفهومی پژوهش ارایه شده مورد آزمون قرار گرفت و فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفتند. توسعه استارت آپ های فناورانه جهت پویایی سازوکارهای راهبری برون سازمانی موجب همگامی و هماهنگی با تغییرات جهانی و محیط بیرونی با محیط داخلی شرکت شده و باعث می شود کسب و کارهای نوپا را به کسب مزیت رقابتی که اصل مبنای هر شرکتی است هدایت کند و می تواند به ارزش آفرینی برای جامعه و کسب و کارها شد.

    کلیدواژگان: استارت آپ های فناورانه، سازوکارهای راهبری، برون سازمانی
  • مهدی درویشان، محمدرضا عبدلی*، محمدمهدی حسینی، اسماعیل علی بیکی صفحات 92-110

    امروزه فراتر از نظریه های کلاسیک مالی/رفتاری، علم بیوریتم به عنوان مجموعه ای از علل عاطفی؛ ادراکی و حتی جسمی، مبنایی برای تصمیم گیری های مالی و سرمایه گذاری می تواند تلقی گردد. در واقع این علم براساس یک نمودار سینوسی حالت فرد را با توجه به قرار گرفتن فرد در یکی از نقاط مثبت؛ منفی و بحرانی نشان می دهد که بر تصمیم گیری های فردی می تواند موثر تلقی گردد. هدف این پژوهش ارزیابی تفاوت تناوب های درونی بیوریتمیک سرمایه گذاران با تشکیل پرتفوی براساس سهام ارزشی می باشد. این پژوهش در بازه زمانی 6 ماه به طور منفصل و 2 ماه در قالب 4 بازه زمانی 15 روزه به منظور بررسی تفاوت تناوب های درونی بیوریتمیک سرمایه گذاران نهادی انجام شد. در این پژوهش تعداد 60 نفر از سرمایه گذاران نهادی که در قالب 4 گروه 15 نفر به منظور قرار گرفتن در سه سیکل بیوریتمی جسمی؛ عاطفی و ذهنی انتخاب و از طریق آزمون های مانوا چند متغیره، تحلیل واریانس اندازه های مکرر و همچنین آزمون های تعقیبی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش برای سنجش تشکیل پرتفوی سهام ارزشی، نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار و تفکیک سهام شرکت ها به دو بخش رشدی و ارزشی بود و برای سنجش قرار گرفتن تناوب های درونی بیوریتمیک سرمایه گذاران از نرم افزار بیوریتم   در سیستم عامل اندروید و ای او اس استفاده شد. نتایج نشان داد، سرمایه گذارانی که در دوره ی تناوبی ذهنی و عاطفی در منطقه مثبت قرار دارند، نسبت به سرمایه گذارانی که در در منقطه منفی و بحرانی قرار دارند، جهت تشکیل پرتفوی بیشتر تمایل به استفاده از سهام ارزشی دارند.

    کلیدواژگان: تناوب درونی بیوریتمی، تشکیل پرتفوی، سهام ارزشی
  • حسین نیکو، جمال برزگری خانقاه*، حمیدرضا میرزایی صفحات 111-124

    استراتژی معاملات جفتی یکی از قدیمی ترین و رایج ترین استراتژی های آربیتراژ آماری محسوب می شود. تشکیل جفت یک مرحله مهم در معاملات جفتی است که فقط به روش دستی مورد بررسی قرار گرفته است و این روش در حالت چند متغیره شکست خورده و اهداف متناقض را در ساختار مسیله در نظر نمی گیرد. مسیله اصلی پژوهش حاضر ارایه روشی است که ترکیب های جفتی چند متغیره را با در نظر گرفتن اهداف متناقض چندگانه و تمرکز بر رویکرد هم انباشتگی ایجاد کند. لذا ترکیبی از سهام در دو هدف متضاد ریسک (بازگشت به میانگین) و بازده (واریانس اسپرد) بهینه می شوند تا مجموعه ای از فرصت های معاملات جفتی چند متغیره سودآور را تشکیل دهند. جامعه آماری، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند. نمونه آماری به واسطه نیاز به معاملات پربسامد از 50 شرکت برتر محدود شده است. مسیله در قالب یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح مختلط (MIP) تدوین، و به دلیل محدودیت های غیرمحدب و فضای حل نمایی از الگوریتم ژنتیک چندهدفه برای به دست آوردن ترکیب های جفتی استفاده شده است. برای دستیابی به اهداف چندگانه، از نوع توسعه یافته الگوریتم ژنتیک؛ الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب آشوبناک (CNSGA-II) استفاده گردید. برای به دست آوردن راه حل های مناسب و با دقت بالا، از تیوری آشوب در ایجاد جمعیت اولیه الگوریتم ژنتیک استفاده شده است. تحقیقات نشان داده که استفاده از نظریه آشوب می تواند میزان همگرایی را در الگوریتم های تکاملی افزایش دهد. نتایج آزمایش های این پژوهش نشان می دهد که استراتژی های معاملات جفتی چند هدفه با تمرکز بر رویکرد هم انباشتگی نسبت به مدل تک هدفه سنتی از برتری معناداری برخوردار است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی چند هدفه، معاملات جفتی، الگوریتم ژنتیک، رویکرد هم انباشتگی
  • حمیدرضا حیدری، الهام فرزانگان* صفحات 125-138
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر آربیتراژ نامتقارن و محدودیت های آربیتراژ برای توضیح صرف بازده نوسان پذیری غیرسیستماتیک مشاهده شده در بورس اوراق بهادار تهران، می پردازد. نمونه در نظر گرفته شده مشتمل بر 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1387 الی 1400 می باشد. بدین منظور یک شاخص جامع محدودیت های آربیتراژ، بر اساس سه معیار ریسک آربیتراژ شامل هزینه های معاملاتی، ریسک معامله گران اختلال زا و نااطمینانی اطلاعاتی؛ و نیز یک معیار قیمت گذاری نادرست، بر اساس بی قاعدگی های رشد دارایی ها، سودآوری ناخالص و مومنتوم، با توجه به ویژگی های خاص بورس اوراق بهادار تهران محاسبه شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، روش تجزیه و تحلیل سه طرفه پرتفوی و رگرسیون های مقطعی فاما-مک بث، مورداستفاده قرارگرفته است. نتایج بیانگر یک رابطه مثبت بین بازده مورد انتظار و نوسان پذیری غیرسیستماتیک در سهم های بیش قیمت گذاری شده و در سهم های کم قیمت گذاری شده است؛ در شرایط محدودیت های آربیتراژ زیاد، مقدار صرف بازده نوسان پذیری غیرسیستماتیک سهم های بیش قیمت گذاری شده بزرگ تر از این مقدار برای سهم های کم قیمت گذاری شده، می باشد. درنتیجه، محدودیت های آربیتراژ علاوه بر آربیتراژ نامتقارن، می توانند صرف مثبت نوسان پذیری غیرسیستماتیک را در بورس اوراق بهادار تهران توضیح دهند.
    کلیدواژگان: آربیتراژ نامتقارن، محدودیت های آربیتراژ، صرف بازده نوسان پذیری غیرسیستماتیک، بورس اوراق بهادار تهران
  • میثم حامدی، میثم دعائی، وحید احمدیان* صفحات 139-159

    بعد از نوسانات شدید قیمتی در بازار سرمایه در سال 1399 و افزایش فعالیت صندوق تثبیت در بازار سرمایه کشور، شایبه هایی در خصوص نحوه دخالت و تعارض منافع در فعالیت این صندوق مطرح گردید. در این پژوهش تلاش می شود تا صندوق تثبیت بازار سرمایه ایران، از حیث ماهیت، کارکرد، افشا و نوع منابع، در بستر رویکردی تطبیقی با صندوق های تثبیت بازار در کشورهای چین، آلمان و بنگلادش مطالعه و سپس با مراجعه به آراء و نظرات خبرگان و صاحب نظران بازار سرمایه، آسیب های صندوق تثبیت بازار سرمایه کشور شناسایی و وضعیت مطلوب ترسیم شود. یافته های این پژوهش که با روش کیفی و تلفیقی از مطالعه تطبیقی و مصاحبه عمیق با خبرگان انجام شده است، حکایت از آن دارد که روش بهینه برای سرمایه گذاری های صندوق تثبیت بازار سرمایه، روش غیرمستقیم و از طریق نهادهای مالی است. بر این مبنا، الگوی پیشنهادی پژوهش با هدف ارایه راهکار جایگزین مناسب برای مداخله صندوق در بازار سرمایه به صورت مدل مفهومی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ثبات مالی، صندوق تثبیت بازار، بازار سرمایه، صندوق در صندوق
  • علی رمضانی، فریدون رهنمای رودپشتی*، حمیدرضا کردلویی، شادی شاهوردیانی صفحات 160-194
    هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه الگوی سنجش حباب قیمتی سهام با رویکرد رفتاری است. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری را دو گروه تشکیل می دهند بدین صورت که جهت تعیین عوامل مرتبط با مدل، گروه اول 10 نفر از خبرگان بازار سرمایه و گروه دوم شرکت های فعال پذیرفته شده در بورس هستند که برای آزمون مدل مورداستفاده قرار گرفته اند. برای اولویت بندی عوامل رفتاری شناسایی شده از ANP استفاده شده است. محاسبات انجام شده برای تعیین اولویت معیارهای اصلی نشان می دهد عدم تجانس سرمایه گذاران با وزن نرمال 128/0 از بیشترین اولویت برخوردار است. رفتار سفته بازی، رفتار توده وار و حسابداری ذهنی به ترتیب در جایگاه دوم الی چهارم قرار دارند.  همچنین نتایج بخش دوم نشان می دهد باتوجه به این که جامعه آماری پژوهش را کلیه شرکت های فعال در بورس در فاصله زمانی 1392 الی 1399 تشکیل می دهند، بر اساس حذف سیستماتیک تعداد 143 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای آزمون فرضیه ها از نرم افزار Eviews و رگرسیون لجستیک استفاده شده است. عوامل رفتاری شناسایی شده شامل رفتار سفته بازی، بی ثباتی رفتاری، عدم تجانس سرمایه گذار و انتظارات بازار است. نتایج نشان می دهد بی ثباتی رفتاری، عدم تجانس، انتظارات بازار و همچنین رفتار سفته بازی بر بروز حباب قیمتی سهام تاثیر مثبت دارد؛ لذا می توان اظهار داشت عوامل رفتاری می تواند در شکل گیری حباب قیمتی سهام تاثیر مثبت داشته باشد؛ بنابراین الگوی شناسایی شده از دید رفتاری کارایی لازم را دارد.
    کلیدواژگان: حباب قیمتی سهام، عوامل رفتاری، رفتار سفته بازی، بی ثباتی رفتاری، عدم تجانس سرمایه گذاران و انتظارات بازار
|
  • Elnaz Reshedi, Fatemeh Samadi * Pages 1-21

    This study empirically had examined the effect of business cycles and investment strategies on return asymmetry. The statistical population of research consists all of companies listed in Tehran stock exchange market during 2014 to 2019 that a number of 118 companies were considered as statistical sample of research. The research method is causality type, the method of gathering information in literature is based on library research, and in the part of hypothesis, testing is based on documentation. Generally the statistical method had been used in this research is based on combinational data regression method and analysis of variance tests. Results showed that boom business periods cause positive skewness in stock returns and recesion periods cause negative skewness in stock returns. The results also showed that return skewness-based investment strategies did not have a significant effect on portfolio return skewness, but portfolio performance in terms of return and Sharpe ratio for return skewness based strategies was significantly better than other strategies. Succeeding in the stock market of companies, like any other market, requires choosing the right approach and maintaining order. Without these, investing will be just unplanned sales that make the investor's profit or loss more dependent on luck than on skills such as research perseverance, analytical power, decision-making ability, and patience to achieve goals. And things like that. Among the various approaches to investing in the stock market, diversified portfolio formation is recognized as a passive but relatively reliable method. Using this method reduces the amount of risk and keeps the return on investment at a level close to the total market return.

    Keywords: Business Cycle, investment strategies, Return Skewness
  • Yazdan Goodarzi *, Leila Barati Pages 22-39

    Incorrect valuation refers to a situation in which the stock price of companies in the capital market differs from its intrinsic value. Incorrect valuation of companies in the capital market considered as a phenomenon that originates from the shortcomings of the capital market. The purpose of this paper is to examine the role of stock issuance; Firm growth and stock turnover on the relationship between stock price misevaluation and firm innovation. The spatial domain of this research was the companies accepted in the Tehran Stock Exchange and the temporal domain was the years between 2013 and 2019. In this paper, the wrong valuation of the independent variable stock price and the innovation of the dependent variable company considered. In the data section, the research done by collecting the data of the sample companies by referring to the financial statements, explanatory notes and the stock exchange monthly. Based on the systematic elimination method, 147 companies selected as a statistical sample. In order to analyze the data, non-linear panel data method has been used. The results showed that the wrong valuation of the stock price has an effect on the innovation of the company, in addition to the issuance of shares; Company growth and stock turnover have a moderating role on the relationship between stock price misevaluation and company innovation.

    Keywords: Stock issuance, company growth, Stock Turnover, stock price misevaluation, non-linear regression model
  • Mahshid Esfahanian, Hamidreza Vakilifard *, Shadi Shahverdiani, MohammadHassan Janani Pages 40-53

    This research point is to check the approach of analyzing social networks to form the investment optimal portfolio in Iran’s equities market. This research based on surveying-exploratory of the gathered sectional data. This research has been done in three phases, which includes studying theoretical basics and the literature review, exploratory research, Delphi method and using a questionnaire through a process that was completed in 20 levels. In qualitative part and in respect to Delphi 15 experts in the first phase and 25 experts in the second phase interviewed. For quantitative approach, 384 persons considered as the total sample of persons to be taken into account for Cochran formula and sampling method. The results showed that, assuming all the other conditions are constant; the investors were not affected by the political news in social networks, but were affected by the economical and corporate news.

    Keywords: Social network, Equities portfolio, optimal, investment
  • Mohsen Mirzasaf, Marjan Damankeshideh *, Manizheh Hadinejad, Alireza Daghighi, Mohammadreza Mirzaeinejad Pages 54-72
    Financial development and stability and their relationship with economic growth are important and influential issues on economic growth. Therefore, economic experts have investigated this issue in many researches by applying various conditions. The purpose of this research is to investigate the effects of financial development, economic stability and efficiency of government cooperative contracts during recession and prosperity, which done by applying the Markov switching regime change approach based on the annual data of Iran's economy during the period of 2016-2018. The results of the model estimation show that the variables of financial and oil crises, economic and financial risk, inflation in both periods of prosperity and recession have a negative effect on the efficiency of cooperative contracts. The results show the probability of transition from one regime to another regime and the duration of the regime, if Iran's economy is in a recession at time t, it will remain in the same state despite economic and financial risks and financial and oil crises. Also, there is a 0.80 probability that Iran's economy will return to the state of recession due to other factors. The amount of exposure of Iran's economy to the period of stagnation in the current research is 21 periods against 9 periods of prosperity.
    Keywords: cooperative contracts of banks, Financial Development, economic stability, Markov switching regime change model
  • Pzhman Hajatpour, Saber Mullah Alizadeh Zovardehi *, Allahkaram Salehi Pages 73-91

    The purpose of this study is to provide a model for the development of technological startups for the dynamics of external organizational governance mechanisms. The research was in terms of developmental purpose, in terms of combined method (qualitative-quantitative). The statistical population in qualitative research included theoretical and experimental experts who were purposefully selected, including 20 senior managers of industrial companies of the stock exchange It was Tehran and sampling continued until theoretical saturation was achieved. In a small part, the statistical population included top, middle managers and supervisors of industrial companies of Tehran Stock Exchange, sampling done purposefully and 80 questionnaires obtained from this sample. The collection tools were semi-structured in the qualitative part of the interview and in the quantitative part of the researcher-made questionnaire (1400) which was based on the Likert scale (5 options). Research data analysis performed in the qualitative phase with Max Kyoda software and in the quantitative phase with LISREL software. The results in the qualitative section indicate the variables of strategic thinking, marketing mix, market opportunity identification and competitive functions as causal factors. Underlying factors include values, macro-environmental factors, and the emergence of new technologies, global approaches, and technological infrastructure. The consequences of this phenomenon expressed in the form of development of technological startups, value creation for businesses, technological advancement, value creation for society and revival of small businesses. In the quantitative part, the conceptual model of the presented research was tested and the research hypotheses confirmed. The development of technological start-ups for the dynamics of external governance mechanisms leads to synchronization and coordination with global changes and the external environment with the internal environment of the company and leads start-ups to gain a competitive advantage that is the basis of any company and can it created value for society and businesses.

    Keywords: Technological Startups, Leadership Mechanisms, External Organization
  • Mehdi Darvishan, Mohammadreza Abdoli *, MohammadMehdi Hosseini, Esmail Alibeiki Pages 92-110

    Today, beyond classical financial / behavioral theories, biorhythm science as a set of emotional causes: Perceptual and even physical, can be considered the basis for financial and investment decisions. In fact, this science is based on a sinusoidal diagram of a person's state according to the person's position in one of the positive points; Negative and critical shows that can be considered effective on individual decisions. The purpose of this research is evaluating the difference between investors biorhythmic internal rotations with the formation of portfolio based on value stocks. This study was conducted in a period of 6 months separately and 2 months in the form of 4 periods of 15 days to investigate the differences in biorhythmic internal rotations of institutional investors. In this study, 60 institutional investors in the form of 4 groups of 15 people in order to be in three cycles of physical biorhythm; Emotional and subjective were selected and analyzed through multivariate MANOVA tests, ANOVA with repeated measure and repeated measures analysis of variance and post hoc tests. The research tool was to measure the formation of value stock portfolio, the ratio of book value to market value and the separation of companies' stocks into two parts: growth and value, and to measure the biorhythmic internal rotations of investors from Biorhythm software (Biorhythm-365) used in Android and IOS operating systems. The results showed that investors who are in the positive zone in the mental and emotional periodicity tend to use value stocks to form more portfolios than investors who are in the negative and critical zone.

    Keywords: Biorhythmic Internal Rotations, portfolio, value stock
  • Hossein Nikoo, Jamal Barzegari Khanagha *, HamidReza Mirzaei Pages 111-124

    Pair trading strategy is one of the oldest and most common statistical arbitrage strategies. Pair formation is an important step in pair trading that examined manually and this method fails in the multivariate mode and does not consider conflicting goals in the problem structure. The main problem in this study is to present a method that creates multivariate pair combinations with multiple contradictory goals and focusing on the integration approach. Therefore, a combination of stocks optimized for two opposite objectives risk (mean-reversion) and return (spread variance) to form a set of profitable multivariate pair trading opportunities. The statistical population is companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical sample limited by the need for high-frequency transactions from the top 50 companies. The problem developed in the form of a mixed integer-programming model (MIP), and due to non-convex constraints and exponential space, a multi-objective genetic algorithm used to obtain pair combinations. To achieve multiple goals, an advanced type of genetic algorithm; The Chaotic Non-dominated Sorting Genetic Algorithm (CNSGA-II) was used. The Chaos theory used to create the initial population of the genetic algorithm in order to obtain appropriate and high-precision solutions. Research has shown that the use of chaos theory can increase the degree of convergence in evolutionary algorithms. The results of the experiments of this study show that multi-objective pair trading strategies focusing on the integration approach have a significant advantage over the traditional single-objective model.

    Keywords: Multi-objective optimization, Pair trading, Genetic algorithm, Cointegration Approach
  • Hamidreza Heidari, Elham Farzanegan * Pages 125-138
    This study investigates the effects of arbitrage asymmetry and limits-of-arbitrage to explain the observed idiosyncratic volatility return premium in the Tehran Stock Exchange. The sample includes 90 companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2008 to 2022. For this purpose, a comprehensive index of limits-of-arbitrage has been constructed based on three measures of arbitrage risk: transaction costs, noise trader risk, and information uncertainty. Furthermore, a mispricing measure has been constructed based on three anomalies: asset growth, gross profitability, and momentum. These measures and anomalies capture the main features of the Tehran Stock Exchange. To test the research hypothesis, the three-way portfolio sorting and the Fama-Macbeth cross-sectional regressions conducted. The empirical findings show that the idiosyncratic volatility premium is positive for both overpriced and underpriced stocks. Within the high limits-of-arbitrage stocks, the positive idiosyncratic volatility return premium is higher for overpriced stocks than for underpriced stocks. Consequently, the limits-of-arbitrage and the arbitrage asymmetry can explain the positive idiosyncratic volatility return premium in theTehran Stock Exchange.
    Keywords: Arbitrage Asymmetry, Limits-of-Arbitrage, Idiosyncratic Volatility Return Premium, Tehran Stock Exchange
  • Meysam Hamedi, Meysam Doaeei, Vahid Ahmadian * Pages 139-159

    After the severe price fluctuations in the capital market in 2019 and the increase in the activity of the stabilization fund in the country's capital market, doubts were raised about the way of interference and conflict of interests in the activity of this fund. In this research, Iran's capital market stabilization fund has been studied in terms of its nature, function, disclosure, and type of sources, applying a comparative approach with market stabilization funds in China, Germany, and Bangladesh. Then, by referring to the opinions and comments of experts and academicians, defects, problems, and deficiencies of the capital market stabilization fund have been identified and the optimal alternative status has been drawn. The findings of this research, which was conducted by a qualitative method and integration of comparative study and in-depth interviews with experts, indicate that the optimal method for capital market stabilization fund investments is the indirect method through financial institutions. On this basis, the proposed research model is presented in the form of a conceptual model with the aim of providing a suitable alternative solution for fund intervention in the capital market.

    Keywords: financial stability, Market Stabilization Fund, capital market, Fund of Fund
  • ALI RAMEZANI, Fereydon Rahnama *, HAMIDREZA KORDLOUIE, Shadi Shahverdiani Pages 160-194
    The main goal of the current research is to provide a model for measuring the stock price bubble with a behavioral approach. The present research method is a descriptive survey. The statistical population consists of two groups, in order to determine the factors related to the model, the first group consists of 10 capital market experts, and the second group consists of active companies admitted to the stock exchange, which were used for the model test. ANP has been used to prioritize the identified behavioral factors. The calculations performed to determine the priority of the main criteria show that the heterogeneity of investors with a normal weight of 0.128 has the highest priority. Speculative behavior, mass behavior and mental accounting are in the second to fourth place, respectively. Also, the results of the second part show that considering that the statistical population of the research consists of all the companies active in the stock market between 2012 and 2019, 143 companies were selected as a sample based on systematic elimination. Eviews software and logistic regression were used to test the hypotheses. The identified behavioral factors include speculative behavior, behavioral volatility, investor heterogeneity and market expectations. The results show that behavioral instability, heterogeneity, market expectations, as well as speculative behavior have a positive effect on the occurrence of stock price bubbles; Therefore, it can be stated that behavioral factors can have a positive effect on the formation of the stock price bubble; Therefore, the identified pattern has the necessary efficiency from the behavioral point of view.
    Keywords: stock price bubble, behavioral factors, speculative behavior, Behavioral Volatility, investor heterogeneity, market expectations